Fra 1. Januar 2018 ændres reglerne i Danmark og resten af EU for opkrævning af kortgebyrer, så det ikke længere er tilladt at opkræve betalingskort fra EU forbrugere/privatpersoner,

Specifikt forbydes det at opkræve betalingskortgebyrer (surcharges) ved betalinger foretaget med forbrugerkort (consumer cards) udstedt af en bank/kortudsteder indenfor EU, uanset om det er debetkort eller kreditkort. Det er altså afhængigt af om det er en privatperson kortet er udstedt til fra en EU-bank. Er kortet udstedt til en virksomhed eller en privatperson udenfor EU må butikken eller gateway gerne tilføje betalingskortgebyr. Og er kortet udstedt af en bank udenfor EU til en privatperson i EU må man også gerne opkræve betalingskortgebyr.

Muligheder

  • Hav et virksomhedsfelt i din webshop, og er virksomhedsfeltet udfyldt så opkræv gebyr. Bemærk dog at kun hvis du også laver et CVR-tjek kan du være helt sikker på at du overholder reglerne, da det er webshoppens ansvar at sikre at man kun opkræver virksomheder for gebyret.
  • Har du en lav margin på dine varer, så kan du være tvunget til at forhøje dine varepriser, tilføje et administrationsgebyr, driftsgebyr, ekspeditionsgebyr eller forsendelsesgebyr. Bemærk dog at dit administrationsgebyr ikke må være for transaktionen da dette jo ikke længere er tilladt, så et evt. gebyr skal dække en anden del af handlen eller andre opgaver i forbindelse med handlen.
  • Du må gerne tilbyde rabat til kunder, der anvender et udvalgt betalingskort. Man kan dermed godt tilføje et generelt administrationsgebyr, som man så giver rabat på, hvis kunden bruger et for butikken billigt betalingsmiddel.

Reglerne:

  • PSD2 direktiv – gældende 1. januar 2018
  • Lov om Betalinger – også gældende fra 1. januar 2018 (DK)